Senior jako oběť trestné činnosti - Žatkovičová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá problematikou trestné činnosti páchané na seniorech a jejími specifiky. V první části práce je definováno stáří člověka a změny, ke kterým ve stáří dochází. Dále jsou zde vymezeny pojmy viktimologie, viktimnost a viktimizace se zvláštním zřetelem k viktimnosti seniorů a k dopadu trestného činu na oběť - seniora. Následující část práce podrobně popisuje ty typy trestné činnosti, jejichž obětí se senioři nejčastěji stávají - velký důraz je kladen zejména na oblast partnerského a mezigeneračního násilí. V kapitole věnované legislativní úpravě jsou zmíněny nejvýznamnější mezinárodní dokumenty týkající se ochrany obětí trestných činů a dále se práce věnuje zákonu č. 45/2013 Sb., o obětech trestných činů v platném znění včetně komentáře k připravované změně tohoto zákona. Závěrečná část práce shrnuje možnosti pomoci seniorům, kteří se stanou obětí trestné činnosti - větší pozornost je věnována pomoci poskytované intervenčními centry, telefonické krizové pomoci a úloze Bílého kruhu bezpečí. Cílem práce je podat ucelený obraz dané problematiky - zjistit, proč se senioři stávají tak snadnou a častou obětí trestných činů, vymezit největší rizika a zmapovat konkrétní možnosti pomoci obětem.
Senior as Victime of Crime
Keywords: Mezigenerační násilí; oběť; pomoc obětem trestných činů; senior; syndrom EAN; trestný čin; viktimologie.; Intergeneration violence; victim; help to victims of crimes; senior; EAN syndrome; crime; victimology.