Výuka regionální geografie Ameriky v českém a zahraničním prostředí na úrovni 2. stupně ZŠ - Maccechini, Tereza (Jihočeská univerzita, 2017)
Hlavním tématem bakalářské práce je výuka regionální geografie Ameriky v českém a zahraničním prostředí na úrovni 2. stupně základní školy. Stěžejním cílem je vypracování rozboru přístupů a různého pojetí výuky ve sledovaných zemích, jimiž jsou Česko, USA a Velká Británie. Součástí práce je didaktický rozbor českých učebnic a pracovních sešitů zeměpisu pro 2. stupeň ZŠ a jejich následné porovnání s dostupnou zahraniční literaturou. Rozbor je primárně zaměřen na obsah učiva regionální geografie Ameriky. Důležitou částí práce je vymezení základních principů v kurikulárních dokumentech zemí, na které je práce soustředěna. Pro utvoření představy o reálné podobě výuky zeměpisu, bylo provedeno šetření na základě řízených rozhovorů formou polostrukturovaného interview s učiteli zeměpisu vybraných škol.
The Teaching Regional Geography of America in Czech and Foreign Environment at Lower Secondary School
Keywords: Amerika; regionální geografie; zeměpis; kurikulum; geografické standardy; 2. stupeň ZŠ; America; regional geography; geography; curriculum; geographic standards; lower secondary school