Komplexní vyhodnocení vybraných BAT technik v chovu prasat a jejich ekonomika - Kabuďa, David (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá problematikou stájového klima, respektive množstvím emisí amoniaku z chovu prasat při využití BAT technologie a jejím ekonomickým vyhodnocením. Součástí práce je literární rešerše problematiky chovu z fyzikálního i legislativního hlediska. Dále výčet technologií, které vedou ke snížení amoniaku v chovu. Měření bylo provedeno za pomoci přístrojů Commeter D4141, Testo 435 a INNOVA 1412. Naměřené hodnoty jsou porovnány s referenčními hodnotami a vyhodnoceny. Podstatou je změření koncentrace amoniaku ve stáji a vypočet roční emise. Měřením bylo zjištěno, že použité technologie snižují produkci amoniaku o více než 69 % oproti průměrným hodnotám udaných v dokumentu BREF z roku 2003 a o více než 74 % oproti limitům stanoveným v projednávaném dokumentu BREF z roku 2015.
Complex evaluation of selected BAT techniques in pig breeding and their economy
Keywords: amoniak; chov prasat; BAT; ammonia; pig breeding; BAT