Možnosti a formy on-line vyučování na 2. stupni ZŠ - Hrušková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato diplomová práce se zabývá možnostmi a formami on-line výuky na 2. stupni ZŠ. V teoretické části je představena on-line výuka jako alternativní forma vzdělání, která je v současné době často uzavřených škol preferována, ale málo otestována. Dále je zde uveden přehled dostupných nástrojů a technologií pro tento typ výuky. Závěrečná práce také zahrnuje analýzu on-line výuky, v níž jsou popsány její klady a zápory. Jsou zde uvedeny možnosti uplatnění na 2. stupni ZŠ, kam jsou zahrnuty autorské nástroje, internet a learning management systémy. Praktická část práce je zaměřena na konkrétní zkušenosti učitelů 2. stupně, které byly zjišťovány pomocí dotazníkových šetření s orientací na konkrétní možnosti využití on-line výukových nástrojů v praxi. Zabývá se například tím, které e-learningové materiály se při online výuce nejvíce osvědčily a vedou k aktivnímu zapojení žáků. Nakonec bude tato práce doplněna o některé vlastní on-line aktivity pro výuku matematiky.
Options and forms of on-line lessons for lower secondary school
Keywords: On-line výuka; distanční výuka; formy výuky; metody výuky; on-line nástroje; on-line aplikace; komunikační platformy; 2. stupeň ZŠ; learning management systémy; školní informační systémy; Online school; online education; homeschooling; forms of teaching; teaching methods; online tools; online applications; communication platforms; middle school; lower-secondary school; learning management systems; student information systems