Charakteristika odtokových parametrů vybraných povodí Stropnice - Fraňková, Diana (Jihočeská univerzita, 2008)
K základním zdrojům přírody patří voda, která spolu s půdou a ovzduším je podmínkou všeho života. V přírodě se vyskytuje jako tekoucí a stojatá voda povrchová, nebo jako voda podzemní. Měření vodních stavů je součástí průzkumu krajiny a jejích jednotlivých složek. Nejvýznamnější faktory, které ovlivňují hydrologické vlastnosti malých toků jsou hlavně vztah srážek a odtoku, klimatické a geologické podmínky a v neposlední řadě také člověk. Ve své práci jsem zjišťovala odtokové parametry zájmových území Bedřichovského a Paseckého potoka, který je součástí toku Stropnice. Tato malá povodí jsou odlišná svým landuse a plochou. Naopak mají stejné parametry, půdní typy a orografii. Data získávaná od 1. 1. 2004 až do 21. 2. 2007 jsem zpracovala v programu Excel a obě povodí na základě získaných údajů jsem porovnala a vyhodnotila průběhy křivek zvýšených průtoků mezi oběma povodími.
Characteristics of drains parameters choice Stropnice river-basin
Keywords: vodní toky; průtok; Bedřichovský potok; Pasecký potok; watercourse; flow kapacity; Bedřichovský streams; Pasecký streams