Autorská pohádka v současné české literatuře pro děti - Turková, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Tématem této diplomové práce je současná česká autorská pohádka po roce 1989. V prvních třech kapitolách se zabýváme obecnými informacemi o autorské pohádce, jejím recipientovi a stručně nastiňujeme historické pozadí současné české autorské pohádky. Ve čtvrté kapitole se zaměřujeme na původní polistopadovou českou tvorbu, určenou dětem mladšího školního věku, a snažíme se postihnout její aktuální stav a vývojové tendence. Několik reprezentativních, umělecky hodnotných děl následně zařadíme do typologického systému dle narativních přístupů imitačně-inovačního, který je nejblíže folklorní tradici, nonsensově-parodického, jenž pohádku tradiční paroduje a přetváří, a imaginativního, vyznačujícího se bohatou symbolikou, alegoričností a metaforikou. Z nonsensově-parodického typu autorské pohádky vyčleníme pohádkovou prózu kontaminovanou reálným příběhem, která osciluje na pomezí dvou žánrů. Cílem této diplomové práce je postihnout tendence současné české autorské pohádky a na tomto základě je aplikovat na vybraná díla.
Author's fairy tale in contemporary Czech literature for children
Keywords: česká autorská pohádka; narativní přístupy; imitačně-inovační; nonsensově-parodický; imaginativní; tendence současné české autorské pohádky.; Czech author fairy-tale; narative types; imitative-innovative; nonsense-parodical; imaginative; description of the main trends in contemporary Czech author fairy-tale.