Péče komunitní porodní asistentky o šestinedělku s poporodní depresí - Hendrych Lorencová, Eva; Boledovičová, Mária; Kašová, Lucie (Solen, s.r.o., 2016)
Poporodní deprese patří k závažnému onemocnění, které ovlivňuje jak zdraví ženy, tak dítěte, ale i fungování celé rodiny. Toto onemocnění bývá však paradoxně v praxi často pozdě diagnostikováno a jeho léčbe bývá složitá a nekomplexní. Autorky zde předkládají případ těžké poprodní deprese, kdy žena po porodu musela být hospitalizována na oddělení psychiatrie ao onovorozence se musela v domácím prostředí postarat užší rodina. Cílem předložené kazuistiky je upozornit na závažnost onemocnění poporodní deprese a všímat si širších souvislostí, které se k onemocnění a léčbe vztahují. Autorky v závěru apelují na rozvoj komunitní péče porodních asistentek o ženy po porodu a na těsnější spolupráci s pediatri a dalšími zdravotními odborníkmi
Community care midwife puerperium with postpartum depression
Keywords: poporodní deprese; porodní asistentka; péče o ženu v šestinedělí; péče o novorozence; komunitní péče; postpartum depression; midwifw; care of woman in puerperium; care of newborn; community care