Historie Farnosti Sušice 1900 - 1950 - Nakládalová, Iva (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá historií sušické farnosti v letech 1900 - 1950. Do farnosti spadají obce Sušice, Budětice, Dlouhá Ves, Kolinec, Mlázovy, Rabí, Dobrá Voda, Petrovice u Sušice, Hartmanice, Hůrka, Kašperské Hory, Mouřenec, Prášily, Rejštejn a Srní. Hlavní pozornost je zaměřena na události v Sušici. Popisuje postupný vývoj a rozdílné poměry v etapách rakousko-uherské monarchie, 1. světové války, první republiky, nacistické okupace a poválečné obnovy po roce 1945 s převratem v únoru 1948. Vypovídá o důležitých duchovních a světských osobnostech, které se podílely na dění ve farnosti a ve městě. Pojednává o perzekuci kněží po únoru 1948. Cílem bylo podrobněji zmapovat dění v sušické farnosti, jednotlivé děkany a významné duchovní, péči o církevní památky a proměny života ve městě a v okolí s přihlédnutím k celospolečenským událostem
The history of The Parish of Sušice 1900 - 1950
Keywords: Sušice; Farnost Sušice; 1900 - 1950; katolická církev; historie; perzekuce.; Sušice; The Parish of Sušice; 1900 - 1950; Catholic Church; History; Persecution.