Zpracování plánu péče pro lokalitu Kuřský vrch v Novohradských horách - Hofmannová, Sandra (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této práce je vytvoření návrhu plánu péče o lokalitu Kuřský vrch v Novohradských horách. Novohradské hory jsou územím s krásnou a zachovalou přírodní hodnotou. Od roku 2000 je tato oblast přírodním parkem. Kuřský vrch se nachází jižně od Benešova nad Černou, poblíž vesnice Kuří. První část práce je věnována fyzicko-geografické charakteristice území Novohradských hor se zaměřením na Kuřský vrch. Je popisována: geologie, geomorfologie, klima, hydrologie, pedologie, biogeografie a ochrana přírody a krajiny. Druhá část práce obsahuje vypracovaný návrh plánu péče o lokalitu Kuřský vrch v Novohradských horách dle platných zákonů, vyhlášek a metodiky o plánech péče. Předmětem ochrany území jsou kryogenní mezoformy vzniklé mrazovou činností, které se nacházejí ve vrcholové části Kuřského vrchu. Součástí práce jsou tabulky, mapové přílohy vytvořené v programu ArcGIS 10.2.1. a fotografické přílohy, které autorka pořídila při terénním průzkumu lokality.
Creation a draft plan of care for the site Kuřský hill in the Novohradské mountains
Keywords: Novohradské hory; Kuřský vrch; plán péče; kryogenní mezoformy; Novohradské mountains; Kuřský hill; plan of care; cryogenic mesoforms