Míra odolnosti rezistentních odrůd rajčete (Solanum lycopersicum L.) k plísni bramboru (Phytophthora infestans) - Dušek, Jakub (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce je zaměřena na ověření odolnosti resistentních odrůd rajčat proti plísni bramborové. Plíseň bramborová je způsobena patogenem P. infestans a je nejzávažnější chorobou venkovních rajčat. Některé nové odrůdy rajčat deklarují odolnost proti P. infestans. Cílem práce bylo ověřit stupeň rezistence v podmínkách České republiky. Byl založen polní pokus, se čtrnácti resistentními a dvěma kontrolními odrůdami. Na rostlinách byl sledován stupeň poškození listů P. infestans. Odrůdy Mountain Magic, De Barao, Cherry Bomb, Tomato Des Comodores, Matts Wild Cherry a Plum Regal prokázali vyšší odolnost oproti kontrole. Odrůdy Phantasia, Phitovia, Mountain Merit prokázali nižší stupeň odolnosti. Používání těchto odrůd může podstatně zredukovat používání chemické ochrany proti plísni bramborové a umožnit malopěstitelské pěstování rajčat bez chemické ochrany.
Rating the resistance of tomato (Solanum lycopersicum L.) cultivars to late blight (Phytophthora infestans)
Keywords: rajče; plíseň bramborová; rezistence; odolnost; Phytophthora infestans; Tomato; late blight; resistance; Phytophthora infestans