Analýza spokojenosti zákazníka vybrané maloobchodní prodejny - Vyžralová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem bakalářské práce je zhodnotit spokojenost zákazníka vybrané maloobchodní jednotky s nákupní atmosférou prodejny a s celkovým nákupem po provedených stavebních úpravách a změnách vnitřního uspořádání v prodejně. Vyhodnocení spokojenosti zákazníka bylo provedeno na základě dotazníkového šetření. Po zjištění nedostatků v prodejní jednotce, které vyplynuly z dotazníkového šetření, byl vytvořen návrh opatření.
Analysis of costumer's satisfaction with a retail store
Keywords: maloobchod; nákupní prostředí; nákupní atmosféra; dispoziční řešení; zákazník; marketingový výzkum; retail; shopping environment; shopping atmosphere; space management of selling area; customer; marketing research