Srovnání využití pomůcek v tenisovém tréninku dětí ve velkých a menších tenisových klubech - Beranová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem této bakalářské práce je porovnat využití tréninkových pomůcek v tenisovém tréninku dětí mladšího a staršího školního věku ve velkých a menších tenisových klubech. Teoretická část byla zaměřena na zpracování poznatků o tenisovém sportu, sportovní přípravě dětí v tenisu, tréninkových pomůckách, které se v tenisovém tréninku používají, a faktorech, které ovlivňují tenisový výkon. Do výzkumu byly zapojeny čtyři tenisové kluby. Do kategorie velkých tenisových klubů byly záměrně vybrány jedny z největších tenisových klubů v České republice - TK Sparta Praha a I. ČLTK Praha. Z kategorie menších tenisových klubů byly po losu vybrány kluby TenisCentrum Dobříš a F. H. TK Dobřichovice. V těchto klubech proběhlo pozorování tréninkových jednotek dětí, které bylo porovnáváno a následně ukázalo, zdali se tréninkové pomůcky ve vybraných klubech používaly. Tyto výsledky jsou zpracovány pomocí tabulek a grafů ve výsledkové části této práce. Po porovnání bylo zjištěno, že tréninkové pomůcky ve velkých klubech byly použity v 83,54 % sledovaných tréninků a v menších klubech v 78,13 % tréninků. Nejvíce používanou pomůckou byly kužely, které se vyskytovaly v 71,43 % pozorovaných tréninkových jednotkách.
A comparison of sport equipment used in tennis training for children in large and smaller tennis clubs
Keywords: Tenis; tréninkové pomůcky; děti; mladší školní věk; starší školní věk; individuální trénink; skupinový trénink; porovnání; Tennis; training aids; children; younger school age; older school age; individual training; group training; comparison