Černé díry - Jurča, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem práce je rešerše poznatků o konečných stádiích vývoje hvězd různých hmotností se zvláštním zaměřením na velmi hmotné hvězdy. Popisuje Vesmír od Velkého třesku, přes vznik protonů a neutronů po vznik hvězd a jejich konečná stádia. Zvláště je kladen důraz na velmi hmotné hvězdy, které se hroutí pod tíhou vlastní gravitace do sebe až pod horizont událostí a ze kterých tak mohou vzniknout černé díry. Práce také popisuje i možné detekce černých děr a gravitačních vln, které vznikají při vzájemném pohybu těles v gravitačním poli.
The Black Holes
Keywords: Velký třesk; Vesmír; hvězdy; černé díry; gravitační vlny