Ekonomická efektivnost pěstování vybraných plodin v konvenčním a ekologickém systému hospodaření případová studie - Picka, Adam (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá přehledem o ekonomické efektivnosti pěstování polních plodin (pšenice ozimé a ječmene ozimého) v zemědělském podniku v okrese Jindřichův Hradec. Obě plodiny jsou řešeny z ekonomického pohledu pěstování v ekologickém a konvenčním systému hospodaření. Z postupů hospodaření podniku jsou vypočteny náklady na pěstování rostlin, dle výnosů a průměrných cen oceněna produkce a následně vyhodnocena ekonomická efektivita pěstování daných plodin. Výsledek je poté porovnávám s případem ekologického podniku, který pěstuje plodiny ve srovnatelných stanovištních podmínkách jako podnik konvenčního zemědělství. Je počítán rozdíl vstupů a výstupů v jednotlivých způsobech hospodaření a následně jsou zhodnoceny výsledky daných systémů hospodaření.
Economic efficiency of growing selected crops in conventional and ecological farming system - case study
Keywords: ekonomická efektivnost; pšenice ozimá; ječmen ozimý; ekologické zemědělství; konvenční zemědělství; náklady; výnosy; dotace; economic efficiency; winter wheat; winter barley; organic farming; conventional agriculture; costs; revenues; subsidies