Využití technické analýzy při obchodování na devizovém trhu - Koptiš, Daniel (Jihočeská univerzita, 2016)
Předmětem bakalářské práce je vytvořit obchodní strategii na devizovém trhu Forex za použití metod technické analýzy. V teoretické části je vymezena charakteristika trhu Forex a principy a nástroje technické analýzy. Hlavním cílem práce je objasnit principy technické analýzy, tvor-ba a aplikace vlastní obchodní strategie na devizovém trhu. Dílčími cíli je prokázání nebo vyvrácení stanovených hypotéz (viz cíl práce). Tržní data byla získávána skrze online Forex brokera založením online demo účtu. Data byla následně zpracovávána a analyzována v programu Metatrader 4. V praktické části byla vytvořena obchodní strategie s definovanými pravidly založená na křížení dvou jednoduchých klouzavých průměrů o periodách SMA60/SMA160, která byla následně testována pomocí tzv. backtestu, který byl proveden v obchodní platformě Metatrader 4 ve zvoleném období 1. 1. 2013 1. 1. 2016 a jehož účelem bylo ověřit ziskovost vybrané obchodní strategie na historických datech. Čistá ziskovost strategie za celé období dosáhla 5 684 USD. Vybraná optimalizace strategie přinesla zisk i v dalších letech (2014, 2015), než ve kterém byla optimalizována, a hypotéza č. 1 tak byla přijata. Hypotéza č. 2 byla rovněž potvrzena, neboť obchodní strategie dosáhla vyššího výnosu než trh ve všech jednotlivých zkoumaných obdobích.
The use of technical analysis on the foreign exchange market
Keywords: technická analýza; Forex; trading; obchodní strategie; backtesting; Technical analysis; FOREX; trading; trading strategy; backtesting