Próza Z. M. Kuděje s americkou tematikou - Smolíková, Marta (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce je monografií českého spisovatele Zdeňka Matěje Kuděje. Základem práce je analýza a interpretace jeho prózy s americkou tematikou. Kromě Kudějových textů jsou dále interpretována další díla, podobně tematicky zaměřená, která vznikala na počátku 20. století jak v domácím kontextu, tak mezi americkými Čechy. Práci uvádí Kudějův životopis opírající se mimo jiné o výpovědi pamětníků. Součástí práce je také Kudějova bibliografie týkající se pramenů a sekundární literatury.
American Novels and Short Stories by Z. M. Kuděj
Keywords: Zdeněk Matěj Kuděj; povídky; tulák; tuláctví; bohéma; dobrodružství; svoboda; Amerika; čechoamerická komunita; Chicago; autobiografie; autenticita; Zdeněk Matěj Kuděj; stories; tramp; vagrancy; bohemia; adventure; freedom; America; czecho-american community; Chicago; autobiography; authenticity