Práce sestry z pohledu veřejnosti - Hájková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem bakalářské práce je zmapovat pohled laické veřejnosti na povolání sestry. V teoretické části se práce zabývá vývojem ošetřovatelství a sesterské profese napříč historií. Dále se práce zabývá povoláním sestry v současnosti, popisuje image a vzdělávání v dnešní době, seznamuje s obrazem sestry v médiích, včetně faktorů, ovlivňujících pohled laické veřejnosti na sestry. K prozkoumání tématu byly použity 3 hypotézy. H1: Vnímání role sester je ovlivněno pohlavím laické veřejnosti. H2: Vnímání prestiže sester je ovlivněno vzděláním laické veřejnosti. H3: Názor laické veřejnosti na povolání sester je ovlivněn mediálním obrazem. K ověření hypotéz bylo provedeno kvantitativní šetření formou dotazníku, který byl rozdán laické veřejnosti. Celkový počet zařazených dotazníků byl 195. Výsledná data byla zpracována ve formě grafů, či tabulek a vyhodnocení hypotéz bylo realizováno prostřednictvím statistiky, pomocí Pearsonova 2 testu a testu na relativní četnost. Z výsledků jsme zjistili, že laická veřejnost si jako první při pomyšlení na sestru vybaví pomoc. Dále nás zajímalo, zda je vnímání role sester ovlivněno pohlavím veřejnosti a vzhledem k rozdílům v dalších volených odpovědích, byla H1 potvrzena. Dále jsme zjišťovali, zda je vnímání prestiže sester ovlivněno vzděláním laické veřejnosti. Většina respondentů má na prestiž povolání sestry pozitivní názor. K němu se přiklonilo nejvíce z nich s nejvyšším dosaženým vzděláním střední s maturitou. Byly však dostatečně zastoupeny i ostatní kategorie dosaženého vzdělání a po vyhodnocení dat, se ukázalo, že vnímání prestiže sester není ovlivněno vzděláním laické veřejnosti. H2 byla tedy zamítnuta. V poslední hypotéze nás zajímalo, zda je názor veřejnosti na sestry ovlivněn mediálním obrazem. Většina respondentů si myslí, že média skutečně ovlivňují názor veřejnosti na sestry. H3 byla tedy potvrzena.
The nurse's work from the public's point of view
Keywords: Sestra; ošetřovatelství; práce sestry; laická veřejnost; image sestry; pohled veřejnosti; Nurse; nursing; nurse's work; lay public; nurse's image; public view