Subjektivní vnímání nabídky sociálních služeb pro bezdomovce touto cílovou skupinou ve vybraných regionech České a Slovenské republiky - Bendová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato bakalářská práce se zabývá subjektivním vnímáním nabídky sociálních služeb pro bezdomovce touto cílovou skupinou ve vybraných regionech České a Slovenské republiky. V teoretické části jsem se zabývala charakteristikou, jak osob bez přístřeší, tak i celého fenoménu bezdomovectví. V práci jsou uvedeny druhy sociálních služeb pro osoby bez přístřeší a popsána zařízení, která fungují na území města Havířova a Žiliny. Realizace praktické části proběhla na území dvou měst, Havířova a Žiliny. Cílem praktické části byla identifikace subjektivního vnímání nabídky služeb zaměřených na osoby bez přístřeší touto cílovou skupinou v Havířově a Žilině. Stanoveného cíle jsem se snažila dosáhnout pomocí kvalitativního výzkumu, metodou dotazování. Cílový soubor byl tvořen osobami bez přístřeší a sociálními pracovníky. U osob bez přístřeší byla použita technika polostrukturovaného rozhovoru, který se skládal z 11 otevřených otázek. U sociálních pracovníků jsem zvolila techniku nestrukturovaného rozhovoru. Z výsledků výzkumu vyplynulo, že osoby bez přístřeší nemají dostatečné informace o poskytovaných službách. Nejčastěji využívanou službou byl azylový dům/útulek a noclehárna. Důvodem pro nevyužití sociálních služeb je nedostatek finančních prostředků. Mezi Havířovem a Žilinou existuje rozdíl jak v nabídce, tak ve využití sociálních služeb pro osoby bez přístřeší. Osoby bez přístřeší uvedly, že žádnou službu nepostrádají. Identifikované informace od respondentů mohou být poskytnuty organizacím, které se věnují právě osobám bez přístřeší. Rozhovory s osobami bez přístřeší jim mohou být nápomocné při vyhledávání pomoci. Práce může být využita jako podklad pro další výzkum a jako učební materiál.
Subjective perception of the supply of social services for the homeless people by this target group in selected regions of the Czech and Slovak Republics
Keywords: Bezdomovectví; Hmotná nouze; Osoba bez přístřeší; Sociální služby; Homelessness; Material need; Homeless; Social services