Role a postavení sociálních pracovníků v systému sociální péče v Mongolsku - Tsoodol, Khaliun (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce Role a postavení sociálních pracovníků v systému sociální péče v Mongolsku vymezuje základní pojmy a charakteristiky týkající se systému sociální péče v současné společnosti. V teoretické části se věnuji historii sociální péče a jeho vývojem, dále se zabývám současnou situací sociální péče v Mongolsku. V další kapitole objasňuji problematiku sociální práce a role sociálních pracovníků. S rozpadem Sovětského svazu v roce 1991 padl v Mongolsku komunistický režim a bylo přijato volné tržní hospodářství. Rychlé politické a ekonomické změny v průběhu posledního desetiletí způsobily mnoha rodinám chudobu, mnoho z nich ztratilo možnost pečovat o své děti. V důsledku toho hodně dětí opustilo své rodiny, mnoho jich je bez domova a přežívají na ulici nebo v institucionalizovaných dětských domovech. Hlavním cílem diplomové práce je popsat role a postavení sociálních pracovníků v systému sociální péče v Mongolsku. Součástí výzkumné části práce je analýza polořízených rozhovorů s vedoucími sociálními pracovníky, předpokládaný počet respondentů: 5 osob. K nastínění daného tématu jsem využila dotazování a techniku polostrukturovaného interview s vedoucími sociálními pracovníky. V rámci kvalitativního výzkumu byly uskutečněny celkem čtyři rozhovory se sociálními pracovníky, přičemž každý z nich pracuje v jiné oblasti města. Pátý rozhovor jsem vedla s profesorkou na katedře sociální práce na univerzitě v Ulánbátaru. Data získaná prostřednictvím interview jsem zpracovala pomocí otevřeného kódování. Cílem mé diplomové práce je seznámit čtenáře s problematikou sociální péče v hlavním městě Ulánbátaru. Dílčím cílem diplomové práce je identifikovat, konkrétně popsat a analyzovat aktuální postavení sociálních pracovníků. Z výsledků výzkumu vyplynulo, že v Mongolsku není jasně definovaný systém sociální práce a zákon o sociálních službách, který by definoval přesnou roli sociálních pracovníků. Kompetence a postavení sociálního pracovníka je třeba zlepšovat a je nutné vytvořit podmínky pro podporu osobního a profesního růstu. V dnešní společnosti Mongolska je role sociálního pracovníka velmi rozmanitá. Problematikou sociální práce je, že mongolská vláda se soustředí spíše na peněžitou pomoc, ale nebere zřetel na sociální práci v podobě přímé intervence k občanům. Možnosti studovat v zahraničí je finančně nákladná, náklady spojené se studiem musí hradit sami. Přínosem této práce je přispět k pochopení celkové situace sociálních pracovníků a překážek, které brání jejich dalšímu rozvoji. Výsledky získané výzkumem by rovněž mohly přispět k pochopení sociální práce obecně.
The Role and Status of Social Workers in the Social Care System in Mongolia
Keywords: historie sociální péče; sociální práce; role a postavení sociálních pracovníků; vzdělání; history; social care; social work; role and status of social workers; education