Dědické právo - analýza dosavadní a nové právní úpravy - Pelech, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce s názvem ?Dědické právo ? analýza dosavadní a nové právní úpravy dědického práva? je teoreticky koncipovanou prací, která se dotýká problému změny úpravy dědického práva obsažené v občanském zákoníku, který vstoupí v platnost v roce 2014. Práce se snaží dědické právo interpretovat s ohledem na jeho uplatňování v praxi. Načrtnut je vývoj dědického práva v českých zemích, prostor je věnován vymezení základních pojmů společných pro stávající i novou právní úpravu. Cílem práce je podrobně popsat a definovat dosavadní a novou právní úpravu dědického práva a zároveň vystihnout základní rozdíly obou právních úprav. Na základě komparace obou právních dokumentů jsou posouzeny důsledky, které vyplývají ze změn v právní úpravě pro účastníky dědického řízení.
Hereditary law - The analysis of the current and new legislation of the hereditary law
Keywords: Dědické právo; dědické řízení; dědictví; občanský zákoník; účastník dědického řízení; závěť; Hereditary law; hereditary proceeding; hereditary; the civil code; participant of hereditary proceeding; testament