Dočasně vyřazení dárci plné krve na odběrovém středisku Hematologicko-transfuzního oddělení v Nemocnici Jihlava - Cahová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce je zaměřená na téma Dočasně vyřazení dárci plné krve na odběrovém středisku Hematologicko-transfuzního oddělení v Nemocnici Jihlava. Teoretická část práce se obecně zabývá dárcovstvím krve podle platných nařízení a doporučení. V této části jsou popsána kritéria dárcovství, průběh darování krve, samovyloučení, výroba transfuzních přípravků, registr dárců, oceňování dárců krve a rizika spojená s dárcovstvím. Metodika práce zahrnovala měření krevního obrazu dárců. Na odběrovém středisku v Jihlavě patří výsledek krevního obrazu mezi předodběrová vyšetření dárce. Krevní obraz dárců je měřen na analyzátoru Sysmex XN 1000. Důležité jsou především hodnoty hemoglobinu, leukocytů a trombocytů. Hlavním cílem bakalářské práce bylo zjistit důvody dočasného vyřazování dárců plné krve na odběrovém středisku v Jihlavě. Praktická část byla vypracována na základě dat z informačních systémů HEMO a TIS. Důvody dočasného vyřazení byly vyhodnoceny za období 2000-2020. Dalším cílem práce bylo zjistit, jak jsou na odběrovém středisku dárci informováni. Součástí praktické části byl dotazník pro dárce krve, který sloužil k ověření nejčastějších důvodů dočasného vyřazení. Druhou částí dotazníku byla informovanost a spokojenost dárců na odběrovém středisku. Podle výsledků práce jsou dárci nejčastěji dočasně vyřazováni z důvodu nízké hladiny hemoglobinu (červeného barviva). Dále je patrné, že jsou častěji vyřazovány ženy než muži. Informovanost na odběrovém středisku v Jihlavě je podle dárců velmi dobrá, což vyplývá z výsledků dotazníku. V některých případech může mít zvýšená informovanost podíl na snížení počtu dočasně odmítnutých dárců krve.
Temporarily excluded whole blood donors at the collection center of the Hematology and Transfusion Department in the Jihlava Hospital
Keywords: Dárce krve; dárcovství; dočasné vyřazení; odběrové středisko; krevní obraz; hemoglobin; anémie; informovanost.; Blood donor; donations; temporary exclusion; collection center; blood count; hemoglobin; anemia; awareness.