Pastorace mládeže v českých a moravských diecézích. Pastorálně teologická analýza práce diecézních center života mládeže. - Dudová, Anna (Jihočeská univerzita, 2022)
Disertační práce je tematicky zaměřena na pastoraci mládeže v českých a moravských diecézích. Cílem práce je přispět k reflexi pastorace mládeže v České republice, a to pomocí hlubší sondy do koncepce i praxe diecézních center života mládeže (DCŽM). Teologickým východiskem pro zpracování tohoto tématu jsou závazné dokumenty Německé biskupské konference (DBK), Italské biskupské konference (CEI) a Latinskoamerické biskupské konference (CELAM), které otevírají cestu k pokoncilnímu pojetí pastorace mládeže, které formulovali významní pastorální teologové jako Martin Lechner nebo Riccardo Tonelli. Zásady české pastorace mládeže jsou pak srovnány s výše uvedenými zahraničními dokumenty. Dále se pracuje také s ybranými výsledky výzkumných šetření provedených v prostředí aktivní katolické mládeže. Výsledkem je kritická analýza projektu diecézních center života mládeže a návrh jejich nové koncepce.
Youth pastoral in Czech and Moravian dioceses. Pastoral theological analysis of the work of diocesan youth life centres.
Keywords: pastorace; pastorace mládeže; pastorální teologie; diakonická práce s mládeží; Sekce pro mládež ČBK; diecézní centra života mládeže; pastoral care; youth ministry; pastoral theology; diaconal youth work; Section for Youth of the Czech Bishops' Conference; Diocesan Youth Centers of Life