Exegeze Exodus 24 - Chmelová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá exegezí textu Exodus 24. Jádro tvoří překlad z hebrejského jazyka. Pro výklad je použit masoretský text. Při práci byly použity exegetické metody: textová kritika, jazykověsyntaktická analýza, sémantická a narativní analýza, diachronní a pragmatická analýza, historické pozadí. Exegetické metody by nám měly pomoci správně interpretovat text Exodu 24. Kapitola Exodus 24 se věnuje uzavření smlouvy mezi Hospodinem a Izraelem na hoře Sinaj. Uzavření smlouvy zprostředkovává Mojžíš, přijímá zákon a zapisuje Hospodinova slova. Přijetí smlouvy je zdůrazněno obětí a hostinou. Událost umožňuje audienci Mojžíše, Árona, Nadaba a Abihua a sedmdesáti starším Izraele v blízkosti Hospodina.
Exegesis of Exodus 24
Keywords: Starý zákon; Mojžíš; Hospodin; smlouva; oběť; krev; teofanie; textová kritika; jazykověsyntaktická analýza; sémantická a narativní analýza; diachronní a pragmatická analýza; historické pozadí.; Old Testament; Moses; JHVH; Covenant; Sacrifice; Blood; Revelation; Textual criticism; Linguistic and syntactic analysis; Semantic and narrative analysis; Diachronic and pragmatic analysis; Analysis of the historical background.