Chemické modifikace bilinových barviv - Vomáčková, Hana (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato práce se zabývá izolací fykocyanobilinu ze sinice Thermosynechococcus elongatus a jeho purifikací pomocí TLC. Purifikovaný fykocyanobilin byl esterifikován metodou Fischerovy esterifikace. Metoda esterifikace byla v této práci modifikována za použití dichlormetanu jako rozpouštědla. Výsledky byly analyzovány na HPLC. Byly provedeny pilotní experimenty směřující k zabudování esterifikovaných fykobilinů do samoorganizujících agregátů bakteriochlorofylu c.
Chemical modification of bilin pigments
Keywords: esterifikace; Fischerova esterifikace; biliny; fykocyanobilin; HPLC; TLC; agregáty bakteriochlorofylu; esterification; Fischer esterification; bilins; phycocyanobilin; HPLC; TLC; bacteriochlorophyll aggregates