Možnosti zneužití vybraných BCHL v rámci teroristického útoku v ČR - Hřebeček, Jan (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá problematikou zneužití bojových chemických látek v rámci teroristického útoku. V teoretické části byly na základě zákonných předpisů a odborné literatury vymezeny pojmy terorismus, chemický terorismus, nebezpečné chemické látky a směsi a bojové chemické látky. Dále jsou podrobně popsány bojové chemické látky, možnosti jejich šíření, účinky použití a na základě teoretického studia pramenů je uveden výčet závažných teroristických aktů, v nichž došlo k použití chemických agens, a charakterizován současný bezpečnostní stav v boji proti chemickému terorismu v České republice. V praktické části byly na základě signifikantních kritérií ohodnoceny vybrané BCHL a simulován teroristický útok v pražském metru. Cílem práce bylo zhodnotit možnosti zneužití vybraných BCHL v rámci teroristického útoku a zodpovědět na výzkumnou otázku, zda je v současně době použití chemického terorismu v ČR hrozbou. Na základě získaných výsledků lze konstatovat, že chemický terorismus je v současně době v ČR hrozbou. Důvodem je relativně lehká dostupnost těchto látek, nízké finanční náklady na provedení útoku a minimální požadavky na odborné znalosti útočníků. Práce nabízí ucelený pohled na danou problematiku.
Possibilities of misuse of selected chemical warfare agents in a terrorist attack in the Czech Republic
Keywords: chemické látky; bojové chemické látky; chemické zbraně; terorismus; chemický terorismus; Chemicals; chemical warfare agents; chemical weapons; terrorism; chemical terrorism