Analýza chovu skotu v Libereckém kraji - Tlustá, Tereza (Jihočeská univerzita, 2016)
Chov skotu má v Libereckém kraji dlouholetou tradici; ve druhé polovině 20. století zde bylo chováno přes 100 000 kusů. V současné době je stav chovaného skotu sotva poloviční. Cílem práce je získat od chovatelů údaje o početních stavech a užitkovosti (plodnost, mléčná a masná užitkovost) jejich stád a tyto údaje porovnat s průměrem České republiky a s výsledky v ročenkách a další literatuře. V teoretické části práce jsou nastíněny technologie chovu skotu a shrnuty hlavní produkční směry skotu produkce mléka a produkce masa a s nimi související reprodukce. Dále jsou specifikovány přírodní a historické podmínky pro zemědělství v Libereckém kraji a část chovaných plemen. V praktické části jsou zpracovány údaje získané od vybraných sledovaných chovů Libereckého kraje. Údaje jsou přepracovány do tabulek a grafů a porovnány s výsledky celého Libereckého kraje a s celorepublikovým průměrem České republiky. Stavy skotu v Libereckém kraji se po propadu v r. 2012 opět zvýšily, v r. 2015 byl počet chovaného skotu vyšší než v r. 2011 před svým snížením. Vývoj početních stavů skotu v Libereckém kraji s minimálními odchylkami kopíruje průměrný celorepublikový vývoj. Nárůst stavů v posledních letech byl zaznamenán u 8 z 9 sledovaných chovů. Výsledky užitkovosti skotu v Libereckém kraji se pohybují mírně pod celorepublikovým průměrem. U většiny produkčních i reprodukčních vlastností skotu byl za-znamenán pozvolný nárůst, rychlejší než růst průměru. Při udržení pozitivní růstové tendence by mohla užitkovost v Libereckém kraji v následujících letech dosáhnout průměru užitkovosti České republiky. Sledované chovy je podle užitkových vlastností chovaného skotu možné řadit mezi nadprůměrné v kraji; v některých ukazatelích překonávají i výsledky České republiky.
Analysis of the cattle breeding in the Liberec Region
Keywords: skot; chov skotu; Liberecký kraj; užitkovost; cattle; cattle breeding; Liberec Region; productivity