Výskyt a sezónní dynamika parazitů střev u koní na rodinné farmě. - Marešová, Romana (Jihočeská univerzita, 2007)
Celkem bylo na rodinné farmě v Jihočeském kraji na Táborsku odebráno 281 vzorků výkalů koní. Vzorky se odebíraly v období: zima 2005, jaro 2005, podzim 2005, zima 2006, jaro 2006 a podzim 2006. K vyšetření přítomnosti parazitů v trusu byla použita flotačně-koncentrační metoda (Sheatherův cukerný roztok), s následným mikroskopickým vyšetřením při zvětšení 200 - 400´. Ve vzorcích byly nalezeny infekce způsobené strongylidy, Strongyloides westeri a Parascaris equorum. Nejčastěji se v chovu vyskytovala infekce způsobená strongylidy (40,2 %). V menší míře pak byly zastoupeny infekce způsobené Strongyloides westeri (9,3 %) a Parascaris equorum (7,5 %). Největší výskyt parazitů byl diagnostikován na jaře roku 2005, naopak nejnižší výskyt jsme zaznamenali v zimě 2005. Většina pozitivních vzorků měla tuhou konzistenci trusu a u všech nalezených druhů parazitů byla zjištěna ve většině případů slabá infekce.
THE OCCURRENCE AND THE SEASOAL DYNAMIC OF THE INTESTINA PARAZITE BY HORSES AT THE FAMILY FARM.
Keywords: koně; parazité; strongyloidóza; strongyligé; horses; parasites; strongyloidosis; strongylides