Vliv zákona o zaměstnanosti platného od 1.1.2006 na zařazování absolventů vysokých škol do evidence Úřadu práce v okrese České Budějovice - Petríková, Vlasta (Jihočeská univerzita, 2007)
1.1.2006 vešel v platnost zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, změněný zákonem č. 382/2005 Sb. Cílem zákona je ochrana proti nezaměstnanosti, zabezpečení plné zaměstnanosti i potírání nelegální práce. Jednou ze změn je změna podmínek pro získání nároku na podporu v nezaměstnanosti. Jednou z podmínek získání nároku na podporu je odvádění pojistného na důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti po dobu 12 měsíců v rozhodném období posledních 3 let před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání. Od 1.10.2004 nebyla soustavná příprava na budoucí povolání vůbec započítávána jako náhradní doba zaměstnání. Od 1.1.2006 se soustavná příprava na budoucí povolání započítává jako náhradní doba zaměstnání, ale pro tyto účely nelze započíst více než 6 měsíců. Pro nárok na podporu musí absolvent před zařazením do evidence pracovat v zaměstnání, které zakládá povinnost odvádět výše uvedené pojistné alespoň po dobu 6 měsíců za poslední 3 roky. Výzkum byl proveden formou kvantitativního sociologického výzkumu. Jako technika sběru dat byl použit anonymní dotazník. Výzkumný soubor tvořili studenti posledních ročníků na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity a absolventi vysokých škol v evidenci uchazečů o zaměstnání na Úřadu práce v Českých Budějovicích. Cílem práce bylo zjistit postoj studentů Zdravotně sociální fakulty k jejich případné budoucí nezaměstnanosti, získané údaje porovnat s odpověďmi absolventů vysokých škol v evidenci uchazečů o zaměstnání na Úřadu práce v Českých Budějovicích a zjistit strukturu evidovaných absolventů vysokých škol na Úřadu práce v Českých Budějovicích dle absolvované vysoké školy. Cíle práce byly naplněny. Výsledky práce mohou být použity jako přehled postoje studentů a absolventů k nezaměstnanosti a budoucímu povolání. Mohou je uplatnit subjekty provádějící edukaci těchto dvou skupin osob. Optimální je nezaměstnanosti absolventů předcházet preventivními opatřeními, např. věnovat pozornost výběru studovanému oboru vzhledem k uplatnění na trhu práce a dostatečnou informovaností každého jedince.
The impact of the Employment Act, valid since 1st January 2006, on the input of university graduates into Labour Office’s files in the District of České Budějovice
Keywords: Absolventi; Nezaměstnanost; Podpora v nezaměstnanosti; Trh práce; Úřad práce; Zákon o zaměstnanosti; Graduates; Unemloyment; Unemloyment benefits; Labour market; Labour Office; Emloyment Act