Etické aspekty transplantace orgánů - Čandová, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce v úvodu věnuje pozornost proměně paradigmatu medicíny a nastiňuje vývoj a proměny transplantačních postupů. Uvádí klasifikaci transplantací a zmiňuje obecné podmínky a biologická hlediska, která se úzce dotýkají lékařské etiky orgánových transplantací. Jsou zde představeny a diskutovány významnější etické aspekty kadaverózních transplantací, otázky dárcovství od žijících dárců a problematika xenotransplantací. Uvedeny jsou také mezinárodní etické kodexy a přijatá legislativní opatření v naší zemi, regulující rozvoj a realizaci transplantačních metod. Rozbor problematiky v závěru poukazuje na nutnost kultivovat tuto oblast rozšířených možností, nezbytnost odvahy k přijetí hranic i potřebu odborně zdatných, odpovědných a soucítících lékařů, hledajících ta nejlepší řešení.
Ethical Aspects of Organ Transplantations
Keywords: Lékařská etika; transplantace orgánů; mozková smrt; informovaný souhlas; xenotransplantace; etické kodexy; Konvence o bioetice; Transplantační zákon.; Medical Ethics; Organ Transplantations; Brain death; Informed Consent; Xenotransplantation; Code of Ethics; Biomedical Convention; Transplantation Law