Komparace důchodového systému České republiky a Slovenské republiky - Endlicherová, Klára (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zaměřuje na komparaci důchodového systému České republiky a Slovenské republiky. V první části bakalářské práce jsou shrnuty základní teoretické poznatky z oblasti sociálního zabezpečení a důchodového systému. Navazuje popis důchodových systémů obou zemí. Druhá část se zabývá komparací důchodových systémů, jež je provedena zejména na základě demografických a ekonomických ukazatelů. Výsledky získané komparací poukazují na možné riziko v důchodovém systému České republiky. Závěr práce tvoří vyhodnocení těchto výsledků v podobě návrhu možných doporučení pro zlepšení fungování důchodového systému České republiky.
Comparison of the pension system of the Czech Republic and the Slovak Republic
Keywords: sociální politika; důchodový systém; důchodové pojištění; komparace; social policy; pension system; pension insurance; comparison