Naplňování norem Evropské Unie v oblasti ochrany obyvatelstva - Houžvičková, Eva (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce na téma "Naplňování norem Evropské unie v oblasti ochrany obyvatelstva" se dělí na dvě části, teoretickou a praktickou část. Teoretická část práce je rozdělena na tři části. První část je věnována popisu Českého systému ochrany obyvatelstva. Tato část diplomové práce vysvětluje pojem ochrany obyvatelstva. Popisuje vývoj ochrany obyvatelstva v České republice, uvádí základní legislativu oblasti ochrany obyvatelstva a rozpracovává úkoly ochrany obyvatelstva (evakuace, varování a vyrozumění, ukrytí, individuální ochranu, nouzové přežití obyvatelstva a dekontaminaci). Druhá část teoretické části práce je věnována mezinárodnímu kontextu ochrany obyvatelstva. Popisuje Ženevské úmluvy, dodatkové protokoly k Ženevským úmluvám a dokumenty a normy Evropské unie v oblasti ochrany obyvatelstva. Třetí část vysvětluje pojem civilní nouzové plánování. V praktické části se rozebíral systém ochrany obyvatelstva (civilní ochrany) ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska a systém ochrany obyvatelstva v České republice. Jako podklad pro tuto část práce posloužila zejména Národní Bezpečnostní Strategie, zákon o civilních nepředvídatelných událostech a základní česká legislativa v této oblasti. Nakonec byl porovnán systém ochrany obyvatelstva ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska a České republiky. Cílem diplomové práce je objasnit problematiku ochrany obyvatelstva, popsat systém ochrany obyvatelstva v České republice a Evropské unii a porovnání této oblasti v České republice a ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska. Na základě rozebíraných dokumentů bylo odpovězeno na výzkumnou otázku.
The fulfillment of European union norms in area of population protection
Keywords: Ochrana obyvatelstva; civilní ochrana; civilní nouzové plánování; Česká republika; Evropská Unie; Spojené království Velké Británie a Severního Irska.; population protection; civil protection; civil emergency planning; Czech republic; European Union; United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland