Komenda johanitského řádu ve Strakonicích - stavební historie a nástěnné malby - Nováková, Soňa (Jihočeská univerzita, 2013)
Tématem předkládané bakalářské práce s názvem "Komenda johanitského řádu ve Strakonicích - stavební historie a nástěnné malby" jsou pozoruhodné vrcholně středověké nástěnné malby z první poloviny 14. století v objektu bývalé johanitské komendy ve Strakonicích. Práce se detailně zabývá formálním i ikonografickým rozborem nástěnných maleb. Vedle ikonografické analýzy se práce věnuje zahraničním inspiračním vlivům a vazbám na tvorbu iluminovaných rukopisů. Práce je obohacena o nástin stavební historie objektu, historii johanitského řádu a vztahy mezi johanitským řádem a šlechtickým rodem Bavorů.
Commandery of the Johanit´s order in Strakonice - building history and mural paintings
Keywords: Strakonice; johanitská komenda; 14. století; nástěnné malířství; Strakonice; Johanit´s commandery; 14th century; mural paintings