Návrh a výstavba moderní datové Wi-Fi sítě pro ISP - Matlas, Jiří (Jihočeská univerzita, 2012)
Oblast Wi-Fi sítí (Wireless Fidelity) je v současné době velmi aktuální také proto, žetuto technologii provází velký rozmach. Wi-Fi je označení pro metodu moderní technologie, která umožňuje bezdrátový přenos dat mezi jednotlivými zařízeními jako jsou například tiskárny nebo také mobilní telefony. Hlavní cíle diplomové práce byly zaměřeny na vypracování návrhu na vybudování moderní datové sítě pro ISP (Internet service provider) v oblasti technické. Dalším cílem bylo zpracování a analýza výsledků nově vzniklého ekonomického subjektu, a jejich následné vyhodnocení v posledních letech, tj. za roky 2008 - 2011. Popisovaný podnikatelský záměr vznikl v roce 2001 v obci Branišov poblíž Českých Budějovic. Zpočátku se jednalo o dohodu dvou místních obyvatel, kteří se domnívali, že nabídka v oblasti připojení k internetu není zcela ideální pro tuto lokalitu, tak začala vznikat jakási "malá" bezdrátová síť. V této síti zprvu nebyla využívána žádná profesionální zařízení. Až s narůstajícím počtem připojených zákazníků (zhruba pět obyvatel obce Branišova), začalo být využíváno profesionálních antén a přístupových bodů. Těchto pět zákazníků se plně dělilo o provozní náklady vytvořené sítě. V dalších letech, tj. 2004 - 2007 došlo k rozmachu subjektu, neboť počet připojených uživatelů neustále narůstal, a to i přes to, že nebyly prováděny žádné marketingové ani propagační aktivity. Zhruba koncem roku 2006 začali jednotliví uživatelé požadovat vyšší garanci funkčnosti připojení. Zároveň se také ukázalo, že bude zcela nutné stanovit konkrétní odpovědnou osobu. Osobu, která bude tuto síť udržovat, rozvíjet a spravovat. V roce 2007 došlo k velké změně, kdy ze zcela nekomerční sítě byla transformována síť komerčního modelu, kdy vznikl zcela nový komerční subjekt - obchodní společnost, společnost s ručením omezeným. V současné době dochází k neustálému rozvoji této sítě, kdy již pokrývá celkem 30 obcí v okolí Českých Budějovic a Vodňan a signál šíří pomocí 115 vysílacích AP.
Design and construction of modern data Wi-Fi networks for ISPs
Keywords: Wi-Fi; bezpečnost Wi-Fi sítí; TCP/IP; internet; počítačové sítě; Wi-Fi Security; Wi-Fi networks; TCP/IP; Internet; computer networks