Jazyk a styl časopisu "dieselReport" - Padrtová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2012)
Jazyk textů odborného funkčního stylu má svá přísná pravidla, přesto může být značně rozmanitý vzhledem k adresátovi, kterému je text určen. Vždy je ale třeba respektovat adresátovy předchozí zkušenosti, jeho vzdělání odborné i jazykové. Cílem bakalářské práce je rozbor časopisu "dieselReport", který pro své zaměstnance připravuje firma Bosch. Časopis vychází již několik let a prošel několika úpravami obsahovými i grafickými. V časopisu jsou převážně odborné texty, jejichž autory jsou sice odborníci, bohužel však většinou bez jazykového vzdělání. Autorka se bude zabývat všemi jazykovými rovinami, zhodnotí současnou úroveň časopisu s přihlédnutím k jeho několikaletému vývoji, dále i prostředky grafickými a ideografickými. Kromě toho, že poukáže na nedostatky, které lze předpokládat, navrhne možnosti zlepšení, a to jak v modelovosti časopisu, tak pokud jde o zlepšení jazykové úrovně časopisu.
The language and style of "dieselReport" magazine
Keywords: dieselReport; firemní časopisy; jazyk a styl; dieselReport; company magazines; language and style