Sestra a povinná mlčenlivost - Němcová, Klára (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato bakalářská práce se zabývá povinnou mlčenlivostí v profesi zdravotní sestry, jejím obeznámením a zachováváním v praxi. V teoretické části jsem se zaměřila na různé prameny, ze kterých povinná mlčenlivost vychází, koho se bezprostředně týká, výjimky z ní a sankce za její porušení. Z teoretických znalostí vyplývajících ze zákona, mnoha etických kodexů a dalších dokumentů upravujících tuto povinnost byly navrženy a rozdány dva dotazníky. Na základě získaných a zpracovaných dat z dotazníkového šetření byla ověřena platnost tří definovaných hypotéz. Cílem práce bylo poukázat na rozdíl teorie a praxe a zjistit jaké jsou znalosti o dané problematice.
Nurse and obligatory reticence
Keywords: etika; mlčenlivost; osobní údaj; pacient; souhlas; zdravotník; ethics; reticence; personal data; patient; agreement; medic