Moţnosti a vyuţití neziskových organizací při řešení mimořádných událostí - Bílek, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2010)
V dnešním světě se stále častěji setkáváme s nejrůznějšími druhy ohrožení lidstva mimořádnými událostmi a krizovými situacemi, jak ze strany přírody (záplavy, zemětřesení) či samotného lidského faktoru (únik nebezpečné chemické látky, požár apod.). I když v dnešní době se snažíme podobným situacím předcházet, nemůžeme nikdy s jistotou vyloučit, že tyto situace znovu nenastanou. V těchto případech by měly být na takovou situaci připraveny státní složky, které představují krizový management, Integrovaný záchranný systém - Zdravotnická záchranná služba , Hasičský záchranný sbor a Policie České republiky. Touto problematikou se dále zabývá veřejná správa a jiné právnické a podnikající fyzické subjekty. Je v zájmu společnosti, aby každý jednotlivec nebyl bezohledný, a pokud možno se k této situaci postavil čelem, neboť každý z nás může pomoci nejen jako jednotlivec, ale také v rámci některých občanských sdružení, která se dají v těchto krizových okamžicích využít. V České republice je evidováno nepřeberné množství občanských sdružení a podobných organizací, která jsou určena pro pomoc lidem k řešení mimořádných událostí a krizových situací. Existuje však markantní rozdíl mezi těmito sdruženími a to hlavně z důvodu jejich zaměření. Společné mají to, že jsou sdružení založena za účelem pomoci lidem. Určité organizace jsou zaměřena na pomoc lidem v krizových situacích, jiná na pomoc alkoholikům, toxikomanům, seniorům, cizincům, dětem apod. Pod pojmem krize si vybavuje každý z nás něco jiného. Člověk je velmi rozmanitý tvor, schopný se přizpůsobit i těžkým životním okamžikům. Otázkou však zůstává, kdy je člověk ještě schopen zvládnout situaci vlastními silami a kdy už jsou jeho možnosti vyčerpané, tudíž je nucen a pravděpodobně sám vyhledává pomoc nebo alespoň radu právě v těchto občanských sdruženích. Mimořádné události se na území Jihočeského kraje vyskytují od nepaměti. Účinná a kvalitní pomoc zasaženým má být všestranná, proto je důležité, aby byla poskytována ve vzájemné spolupráci všech místních zdrojů.
Potentionalities and advantages of nonprofit organisations while finding solutions for emergency events
Moţnosti a vyuţití neziskových organizací při řešení mimořádných událostí
Keywords: nezisková organizace komunikace Integrovaný záchranný systém krajský úřad mimořádná událost; not-for-profit organization communication regional authority extarodinary events Integrated rescue system