Hloubkové kypřiče, jejich využití a význam při pěstování obilovin a řepky ozimé - Haškovec, Luboš (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce pojednává o hloubkových kypřičích, jejich využití při zpracování půdy a zakládání porostů, popisem jejich jednotlivých typů a agrotechnických požadavků na ně. Práce se dále zabývá minimalizačními technologiemi pro zpracování půdy, jejich vlivem na pěstování jednotlivých druhů rostlin a popisem výhod a nevýhod tohoto způsobu zpracování půdy. První část bakalářské práce stručně shrnuje historii zpracování půdy od úplného počátku vývoje zemědělství až po moderní technologie. Dále je zde pojednáno o typech systémů zpracování půdy a o vývoji používání minimalizačních technologií, jejich rozšíření a důvodech jejich rozvoje používání v zemědělství. Praktická část se zabývá metodikou charakteristiky zemědělského podniku a měřeného stroje, která byla využita pro zpracování a vyhodnocení dat získaných měřením v Zemědělském družstvu Bernartice na strojích Horsch Terrano 5 FM a Strom Terraland TN 3000 H, dále zhodnocením investičních a provozních nákladů a výkonnosti souprav.
Depth cultivators , their use and importance in growing of grain and winter oilseed rape
Keywords: Zpracování půdy; minimalizační technologie; hloubkové kypření; technologie; výkonnost; náklady; technika.; Soil treatment; minimization technology; deep loosening; technology; performance; costs; mechanics.