Analýza funkcí francouzských časů (plus-que-parfait, passé antérieur, futur antérieur) - srovnání s češtinou - Mezerová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá porovnáním francouzského a českého slovesného systému zejména v oblasti vyjádření předčasnosti. Teoretická část se skládá ze tří kapitol, ve kterých je nejdříve popsán francouzský a následně český slovesný systém s důrazem na gramatické kategorie času, vidu a způsobu, ve kterých se jazyky nejvíce odlišují. Zároveň jsou zde detailně představeny časy vyjadřující předčasnost: plus-que-parfait, passé antérieur a futur antérieur. Protože v češtině tyto časy neexistují, jsou pak v poslední kapitole této části představeny prostředky, které by mohly sloužit jako jejich české ekvivalenty. Tyto teorie jsou nakonec zkoumány v rámci korpusové analýzy v systému Intercorp, jejímž cílem je jejich potvrzení či naopak vyvrácení.
Analysis of Functions of Tenses (plus-que-parfait, passé antérieur, futur antérieur) in the Present-day French in Comparison with Czech
Keywords: Francouzské slovesné časy; předčasnost; aspekt; korpusová analýza; Intercorp; French verb system; Anteriority; Aspect; Corpus analysis; Intercorp