Možnosti umělé plicní ventilace v přednemocniční neodkladné péči a anesteziologicko-resuscitačních odděleních - Binterová, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem práce bylo zjistit možnosti umělé plicní ventilace v přednemocniční neodkladné péči a anesteziologicko-resuscitačních odděleních metodou kvalitativního výzkumu. První část výzkumu byla zaměřena na zjištění způsobu využití, včetně nejužívanějších ventilačních režimů, a četnosti umělé plicní ventilace. Výzkumem bylo zjištěno, že v přednemocniční péči jsou využívány metody invazivní i neinvazivní ventilace a nejužívanější ventilační režimy v přednemocniční péči jsou IPPV , CPAP, a SIMV. V druhé části je výzkum zaměřen na možnosti umělé plicní ventilace na anesteziologicko-resuscitačních odděleních a zjištění neužívanějších režimů. Jsou to IPPV, BIPAP, SIMV, APRV,PS a CPAP. Poslední část výzkumu se zabývá hlavně porovnáním možností umělé plicní ventilace na základnách zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje a Jihočeského kraje. Narazila jsem na velmi rozdílné názory na význam umělé plicní ventilace v přednemocniční neodkladné péči, nicméně ve výsledku se možnosti umělé plicní ventilace v jednotlivých krajích moc neliší.
Possibilities of artificial pulmonary ventilation in urgent care and anesteziological resuscitation department
Keywords: Zdravotnický záchranář; Zdravotnická záchranná služba; Zajištění dýchacích cest; Přednemocniční neodkladná péče; Umělá plicní ventilace; Anesteziologicko-resuscitační oddělení; Plicní ventilace; Paramedic; Emergency Medical Service; Ensuring airway; Pre-hospital emergency care; Artificial pulmonary ventilation; Anesthesiology and Intensive Care Unit; Ventilation