Insight into the structure of tetrameric flavoprotein WrbA involved in oxidative-stress response - Wolfová, Julie (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato doktorská práce je zaměřena na strukturní charakterizaci specifické rodiny tetramerních flavoproteinů WrbA, jejichž úloha v živých organismech je do značné míry neznámá, ale zjištěná enzymatická aktivita a podmínky proteinové exprese indikují tyto proteiny jako součást obranných mechanismů proti oxidativnímu stresu. Nově zjištěná funkce dvouelektronové redukce chinonů je podobně jako u funkčně homologních proteinů, chinonových oxidoreduktáz, spojována s ochranou buňky proti tvorbě volných radikálů. V této práci byly určeny krystalové struktury prototypního proteinu WrbA z bakterie Escherichia coli, v ligandované a neligandované formě. Srovnávací analýzy určených struktur proteinu WrbA se strukturami příbuzných flavoproteinů umožnily identifikaci a interpretaci strukturních vlastností, které definují rodinu proteinů WrbA, a zároveň vedly k objasnění strukturně-funkčních vztahů s ostatními typy flavoproteinů.
Insight into the structure of tetrameric flavoprotein WrbA involved in oxidative-stress response
Keywords: proteinová struktura; flavoprotein; chinonová oxidoreduktáza; tetramerizace; elektronový transport; krystalizace proteinů; roentgenová krystalografie; protein structure; flavoprotein; quinone oxidoreductase; tetramerisation; electron transport; crystallisation of proteins; X-ray crystallography