Strategické rozhodování v obchodní společnosti - Vejvodová, Klára (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem práce bylo zpracovat analýzu činností strategického managementu a navrhnout opatření, která zlepší součinnost operačního a strategického managementu a posílí kvalitu strategického rozhodování ve vybrané společnosti. Prvním krokem při zhotovení diplomové práce bylo studium a komparace odborné české i zahraniční literatury a následné vypracování literární rešerše, která čtenáře uvádí do problematiky strategického řízení. V praktické části práce je provedena nejprve analýza současného stavu strategického a operativního řízení ve vybraném podniku, a to pomocí následujících analýz: STEP analýza, analýza odvětví, finanční analýza, řízený rozhovor s ředitelem společnosti. Na základě výsledků předchozích analýz byly stanoveny silné a slabé stránky a příležitosti a ohrožení společnosti. Jejich vliv je porovnán ve SWOT analýze. Poslední část práce předkládá návrhy na opatření, které by vedly ke zlepšení součinnosti strategického a operativního řízení a k celkovému zlepšení firmy v klíčových oblastech.
Strategic decisions in a company
Keywords: strategické rozhodování; strategie; SWOT analýza; STEP analýza; finanční analýza; analýza odvětví; Strategic decisions; strategy; SWOT analysis; STEP analysis; financial analysis; industry analysis