Aplikace systému finančně ekonomického hodnocení na konkrétním podniku - Nachlingerová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2007)
Finanční analýza poskytuje ohodnocení životaschopnosti, stability a rentability podniku, dceřinné společnosti nebo projektu. Je prováděna odborníky, kteří připravují zprávy na základě ukazatelů z finančních výkazů a jiných zdrojů. Tyto zprávy jsou obvykle předávány vrcholovému managementu firmy a slouží jako základ pro provádění důležitých rozhodnutí. Na základě zjištěných údajů, vedení firmy může: - pokračovat nebo ukončit hlavní činnost podnikání; - nakoupit, pronajmout nebo prodat výrobní stroje nebo vybavení; - snížit zásoby nebo vyjednat bankovní půjčku, aby zvýšil pracovní kapitál; - udělat jiná rozhodnutí, která umožní vedení vybrat různé alternativy k vedení firmy. Finanční analytici vyhodnocují: 1) Rentabilita - schopnost podniku vytvořit zisk a udržet jeho jak krátkodobý, tak dlouhodobý růst. 2) Platební schopnost - schopnost dlouhodobě platit závazky vůči dodavatelům a jiným třetím stranám 3) Likvidita - schopnost udržovat pozitivní cash flow při uspokojování okamžitých závazků 4) Stabilita - schopnost firmy udržet se na trhu bez významných ztrát
The Application of the financial - economic system of the evaluation of a situation in a specific company
Keywords: Rentabilita; aktivita; zadluženost; aktivita; Profitability; solvency; liquidity; stability