Zvláštnosti ošetřovatelské péče u pacientů s diagnózou psoriasis vulgaris - Slámová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2009)
Zvláštnosti ošetřovatelské péče u pacientů s diagnózou psoriasis vulgaris Cílem práce bylo prozkoumat, v čem spočívají zvláštnosti ošetřovatelské péče, která je poskytována pacientům psoriatikům a jak současná ošetřovatelská péče ovlivňuje celkový psychický stav pacientů a jejich rodin. Součástí výzkumného úkolu bylo zjištění, jaká je role sestry v péči o psoriatiky a jak může sestra ovlivnit psychické problémy pacientů s diagnózou psoriasis vulgaris. Kvalitativní formou šetření byl prozkoumán ošetřovatelský terén odrážející každodenní problematiku pacientů se zvolenou diagnózou. Základní metodou pro získávání dat byl zvolen nestandardizovaný volný rozhovor s rámcově připravenými otázkami v následné kombinaci s případovou metodou - kasuistikou. Sledovaný soubor byl vybrán s přihlédnutím ke kritériu záměrného i náhodného výběru; záměrnost je určena zvolenou diagnózou a konkrétním pracovištěm, kde sestry poskytují ošetřovatelskou péči psoriatikům. Náhodnost výběru je podmíněna souhlasem konkrétních pacientů a sester s dobrovolnou účastí ve výzkumném projektu. V průběhu šetření bylo prokázáno, že existuje zvláštní oblast v ošetřovatelském procesu prováděném u psoriatiků; tímto specifikem je systematická a dlouhodobá péče o celkový psychický stav těchto pacientů. Psychické rozpoložení psoriatiků se zprostředkovaně přenáší také na blízké rodinné příslušníky. Z výsledků šetření vyplynulo, že současná ošetřovatelská péče do značné míry opomíjí právě péči o psychiku psoriatiků, a to ve všech fázích jejich onemocnění. Rozhodující role v péči o psychickou pohodu psoriatiků spočívá jednoznačně na osobnosti sestry. Edukační krok zahrnující prevenci a řešení psychických traumat psoriatiků by se však měl stát pravidelnou a nedílnou součástí ošetřovatelské péče o tyto pacienty. Získané výsledky si díky své aktuálností a naléhavostí žádají, aby byly následně zveřejněny v odborných zdravotnických časopisech a okamžitě zařazeny do praxe, tj. do systému dalšího vzdělávání všeobecných sester. Současně by stávající stav nedostatečné péče o psychiku psoriatiků měl být dán na vědomí vedení zdravotnických zařízení, která zajišťují ambulantní léčbu i hospitalizaci pacientů, aby mohla být reorganizována stávající ošetřovatelská péče s cílem - kvalitnější ošetřovatelskou péčí zlepšit kvalitu života psoriatiků.
Nursing Specificity at Patients with Diagnosis "psoriasis vulgaris"
Keywords: psoriáza; pacient {--} psoriatik; specifika ošetřovatelské péče; kvalita života psoriatiků; psoriasis; psoriatic patient; specificity of nursing care; quality of psoriatic patients´ life