Paliativní péče v neonatologii z ošetřovatelského hlediska - Pajtlová, Caroline (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem výzkumné diplomové práce bylo zjistit informovanost o systému dětské paliativní péče se zaměřením na novorozenecké období a porovnat názory zdravotnických profesionálů na systém paliativní péče v neonatologii. Cílem výzkumné části bylo také zhodnotit připravenost ošetřovatelských profesí na spolupráci s veřejností v oblasti péče o nedonošené novorozence v závěru života. V teoretické části jsou uvedeny současné poznatky z oblasti perinatální paliativní péče. Dále teoretická část mapuje současné vědění o možnostech podpory a dalším vzdělávání zdravotnických profesionálů a vymezuje možnosti rozloučení se s dítětem po perinatální ztrátě. V empirické části jsou uvedeny výsledky kvalitativního výzkumného šetření pomocí standardizovaných hloubkových individuálních rozhovorů s dětskými sestrami v pěti perinatologických centrech v České republice.
Palliative care in neonatology from a nursing perspective
Keywords: paliativní péče v neonatologii; perinatální paliativní péče; neonatologie; péče na konci života; novorozenecká intenzivní péče; nedonošený novorozenec; perinatální úmrtí; psychosociální péče; proces truchlení; perinatální ztráta; novorozenecká sestra; palliative care in neonatology; perinatal palliative care; neonatology; end-of-life care; neonatal intensive care; premature newborn; perinatal death; psychosocial care; mourning process; perinatal loss; neonatal nurse