Biblická a společenskovědní východiska teologie daru - Vavrušková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2021)
Předložená práce si klade za cíl nastínit některá východiska teologie daru. První kapitola sleduje diskurz daru ve společenskovědních disciplínách: zvláště fenomenologické filosofie, etnologie, sociologie antropologie, ekonomie. Druhá kapitola pomocí práce s konkordancí předkládá biblická východiska teologie daru. Třetí kapitola je pokusem o formulaci teologického stanoviska k diskusi o daru v humanitních vědách.
Biblical and socioscientific points of departure in the theology of gift
Keywords: Teologie daru; filosofie daru; fenomenologie daru; dar; Boží dar; dávání; almužna; oběť.; Theology of gift; philosophy of gift; phenomenology of gift; gift; God's gift; giving; alms; sacrifice.