Spolupráce asistentů pedagogů s učiteli na základních školách - Malčáková, Eva (Jihočeská univerzita, 2012)
Autorka se v bakalářské práci zabývá problematikou a některými základními poznatky souvisejícími s profesí asistenta pedagoga a jeho spoluprací s učitelem na základních školách. V teoretické části jsou předneseny některé definice, pojmy a zákony, které se touto problematikou zabývají. Dále je zde snaha charakterizovat jednotlivé druhy asistentů, větší pozornost je věnována asistentovi pedagoga pro zdravotně postižené nebo znevýhodněné děti. Poslední část práce je stěžejní a zaměřuje se na spolupráci asistentů a učitelů. V jejích jednotlivých podkapitolách jsou nastíněny kompetence asistenta i učitele, jejich srovnání a návrhy na možnou spolupráci. Empirická část práce je zpracována pomocí dotazníků a rozhovorů s asistenty a učiteli. Rozhovory jsou zaměřeny zejména na zmapování konkrétních činností asistenta pedagoga a možnosti spolupráce s učitelem.
Cooperation of Teacher´s Assistents with Teachers at Basic Schools
Keywords: Asistent pedagoga; učitel; legislativní ustanovení; žáci se zdravotním postižením nebo znevýhodněním; kompetence.; Teacher assistant; teacher; legislative provisions; students with disabilities disability or handicap; competence.