Ošetřovatelská specifika v péči u klientů po vysoké korekční osteotomii proximální tibie v průběhu času - Bačová, Emilie (Jihočeská univerzita, 2017)
Osteotomie znamená protětí kosti nejčastěji pilou. Slouží k úpravě osové odchylky, prodloužení, či zkrácení kostí. Postupem času, kdy docházelo ke změnám ve vývoji operační techniky korekční osteotomie, docházelo ke změnám také ve vývoji v ošetřovatelské péči. Tento převrat se dotýká nejen ošetřovatelského personálu, ale zejména klientů. Díky vývoji operační techniky se zkracuje doba hospitalizace, a pokud klient nevykonává fyzicky náročnou práci, kdy by docházelo k velké zátěži operované dolní končetiny, zkracuje se i doba léčení. Dochází tím k rychlejšímu návratu klientů do běžného života a zaměstnání. Ošetřovatelská péče se při moderní operační metodě stává pro personál méně náročnou oproti starší operační metodě. Bakalářská práce je prací teoretickou, která se v úvodní části zabývá anatomií kolenního kloubu, vyšetřovacími metodami kolenního kloubu, vysvětlením pojmu gonartrózy a způsobem léčení tohoto onemocnění. Dále volně navazuje historie osteotomie a vysvětlení operační metody. Důležitou součástí práce je popis ošetřovatelské péče u klientů s vysokou korekční osteotomií v průběhu času, která zahrnuje předoperační přípravu, pooperační péči a v neposlední řadě rehabilitaci. Cílem práce je zmapovat, jak se měnily ošetřovatelské postupy při starší operační metodě. Druhým cílem je zmapovat ošetřovatelské postupy při moderní operační metodě. Jsou zde zmíněny názory lékařů a sester různých medicínských oborů, kteří se s ošetřovatelskou péčí u klientů s vysokou korekční osteotomií setkali. Získané poznatky by mohly sloužit jako návod při ošetřovatelské péči u klientů po vysoké korekční osteotomii proximální tibie.
Nursing specifics in the care of clients after high correction osteotomy of high proximal tibia over time
Keywords: osteotomie; gonartróza; kolenní kloub; ošetřovatelská péče; rehabilitace; osteotomy; gonarthrosis; knee joint; nursing care; rehabilitation