Etické otázky náhradního mateřství - Rohová, Jana (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá problematikou náhradního mateřství. Zaměřuje se na právní úpravu České republiky a její vývoj. Součástí jsou i platné právní úpravy v jiných zemích. Dále se věnuje etickým otázkám spojeným s problematikou náhradního mateřství z pohledu medicíny, psychologie, sociologie, křesťanství a práva. Podrobněji se zabývá zejména statusem embrya, problematikou dehumanizace a negativním psychickým dopadem surogačního mateřství na všechny zúčastněné.
Ethical issues of surrogate motherhood
Keywords: asistovaná reprodukce; etické otázky; náhradní mateřství; rodičovství; assisted reproduction; ethical issues; parenthood; surrogate motherhood