Terapie alergických reakcí v přednemocniční péči - Hrabě, Jiří (Jihočeská univerzita, 2017)
Alergologie je velice obsáhlý, zásadní obor medicíny, kde existuje velké množství publikací zabývající se obecnými i odbornými informacemi. Tato práce byla vytvořena za účelem sjednocení informací týkajících se alergie jako onemocnění a především pak informací týkajících se léčby alergických reakcí v přednemocniční péči. Teoretická část mé práce se zabývá zejména historií, imunologií, rozdělením alergických reakcí a šokových stavů dle různých hledisek a jejich léčbou a nezapomíná ani na statistické údaje ohledně výskytu alergií v České Republice. Praktická část je pak především zmapováním postupů v ošetření alergických reakcí na vybraných výjezdových stanovištích České Republiky. V rámci tohoto výzkumu bylo použito polostrukturovaných rozhovorů s jednotlivými zdravotnickými záchranáři a tyto výsledky jsou následně vyhodnoceny.
Treatment of allergic reactions in pre-hospital care
Keywords: alergen; antigen; alergie; alergická reakce; anafylaktická reakce; imunopatologická reakce; allergen; antigen; allergy; allergic reaction; anaphylaxis; immunopathological reaction