Práva pacienta z pohledu nové právní úpravy - Sýkorová, Petra (Jihočeská univerzita, 2015)
Práva pacienta Bakalářská práce na téma Práva pacienta z pohledu nové právní úpravy se zabývá problematikou znalosti práv pacienta a jeho spokojenosti s jejich dodržováním. Znalost právní úpravy v této oblasti napomáhá účelnému hájení práv pacienta. Před 4 lety došlo k zrušení původní úpravy a nahrazení novým předpisem, a to zákonem č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování s účinností od 1.4.2012. Každá nová úprava s sebou může přinášet řadu obtíží, zejména pak v případě nedostatečné znalosti nových předpisů. K tomu, aby se z obyčejné osoby stal pacient, mnohdy stačí velmi málo, tato právní úprava se dotýká každého z nás. Předpokládaným přínosem práce je zjištění výše informovanosti veřejnosti a jejich postřehy ohledně nedostatků, na které by se bylo potřeba v budoucnu zaměřit. Tato práce je rozdělena na 2 části: teoretickou a praktickou. Teoretická část práce obsahuje vymezení několika základních pojmů, dále náhled do legislativy a některá vybraná práva pacienta. Následují stanovené cíle a hypotézy. Část praktická obsahuje výsledky získané z anonymního dotazníku zpracované do grafů a tabulek. Dotazník byl rozeslán v podobě tištěné a elektronické. Z výsledků vyplývá, že občané jsou dobře obeznámeni se svými právy a jsou poměrně spokojeni s jejich dodržováním ze strany zdravotnického personálu. Přesto připouštějí existenci některých nedostatků, na jejichž odstranění je potřeba se do budoucna zaměřit. Tyto problémy nezpůsobují jen zdravotníci, ale někdy i sami pacienti. Mnohdy se celkem zbytečně obávají ozvat, i když jde například jen o to, že svému lékaři kvůli používání latinské terminologie zkrátka nerozumí. Právě špatná komunikace je jedním z klíčových nedostatků, na který respondenti v dotazníku upozorňovali. V závěru práce je na téma nedostatků diskuze a zároveň návrhy, jak se s touto situací vypořádat.
Patients' rights in terms of new legislation
Keywords: pacient; práva; zdravotnické zařízení; zdravotnický personál; patient; rights; medical devices; paramedical staff